intersiderale - διαστρική

Παλαιστίνη

πέμπτη 27 Ιούνιος 2002, Απο bosaila

Τα τελευταία νέα για την κατάσταση στην Παλαιστίνη αφορούν σε μια νέα σχιζοφρενική ιδέα : Το Ισραήλ άρχισε το χτίσιμο ενός τείχους που θα το χωρίσει από τη Δυτική Όχθη ! ! ! Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα φωνές μέσα στο Ισραήλ που ισχυρίζονται ότι μια, τέτοιου είδους, μονομερής ενέργεια του Ισραήλ θα καταστρέψει όλες τις προοπτικές (όσες έχουν απομείνει) για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, με σκοπό την επίτευξη ειρήνης. Σε αντίθεση με αυτούς, όμως, ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δηλώνει ότι το τείχος αυτό είναι « α-πολίτικο » ! ! ! Δεν είναι σύνορο, λέει, « είναι τείχος. Απλώς μια ουδέτερη ζώνη, που μόνος της στόχος είναι να κλείσει το δρόμο σε βομβιστές και τρομοκράτες ». Και ξεχνάει τις αντιρρήσεις ακόμα και των στρατιωτικών του Ισραήλ, οι οποίοι αντιτίθενται στην κατασκευή, καθώς ισχυρίζονται ότι το κόστος είναι τεράστιο (1 εκατομμύριο $ για κάθε χιλιόμετρο), ενώ τελικά κανένα εμπόδιο τέτοιου τύπου δεν μπορεί να είναι αδιαπέραστο. Που μπορεί να αποσκοπεί, τότε, η κατασκευή του ; Μάλλον σε ψυχολογικούς λόγους και μόνο. Το τείχος με την παρουσία του και τη μονιμότητά του θα χαραχτεί στη συνείδηση και των δυο λαών, ως το σύνορο μεταξύ τους. Ένα σύνορο που ενώ πολλοί αγωνίστηκαν επί δεκαετίες να το σβήσουν από την εθνική μνήμη τελικά όχι μόνο δεν τα κατάφεραν, αλλά αντίθετα αυτό σήμερα παίρνει και υλική μορφή.

Ποια είναι όμως η σημερινή συγκυρία μέσα στην οποία γίνονται όλα αυτά ; Ο Σαρόν θέλει να εξουδετερώσει τον Αραφάτ για να χωρίσει τη Δυτική Όχθη σε καντόνια περιτριγυρισμένα από εβραϊκούς οικισμούς και να εγκαταστήσει μια νέα Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία θα είναι πλήρως συνεργάσιμη μαζί του. Οι ΗΠΑ αδυνατούν να καταλάβουν την κατάσταση των Παλαιστινίων μέσα στην φενάκη του πολέμου τους εναντίον της « τρομοκρατίας ». Οι Ευρωπαίοι, μέσα στη γνωστή πια αδυναμία τους να αποκτήσουν συγκροτημένη πολιτική, πελαγοδρομούν ανάμεσα στο τίποτα και στο πουθενά. Οι Άραβες έχουν εδώ και καιρό εγκαταλείψει εντελώς τους Παλαιστίνιους (ακόμα και τα προσχήματα) αναζητώντας την εύνοια των ΗΠΑ, και το μόνο που φοβούνται οι ηγέτες των χωρών αυτών είναι η αντίδραση των λαών τους απέναντι στην συνεχιζόμενη και αχαλίνωτη επιθετικότητα του Ισραήλ. Ο Αραφάτ αισθάνεται, και είναι, εγκλωβισμένος ανάμεσα σ’ αυτήν την αρνητική διεθνή συγκυρία και στη δικιά του απολυταρχική διακυβέρνηση.

Και ο Παλαιστινιακός λαός ; Αυτός έχει φτάσει και ξεπεράσει τα όρια ανοχής και αντοχής που μπορεί να διαθέτει.

Ας ελπίσουμε, ας ευχηθούμε και ας προσπαθήσουμε για μια γρήγορη, αποτελεσματική και νηφάλια πρόταση για έξοδο από την κρίση, γιατί αλλιώς το πιο πιθανό είναι οι Παλαιστίνιοι (μέσα στην ολοένα και αυξανόμενη απόγνωσή τους), να σπρωχτούν στην αγκαλιά των ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων, προς τέρψη των τρομολάγνων. Τότε όλοι (ΗΠΑ, Ευρώπη, Ισραήλ) θα ανακαλύψουν και νέους « τρομοκράτες » να πατάξουν στη « Σταυροφορία » που έχουν ξεκινήσει. Μια « Σταυροφορία » που γίνεται ολοένα και πιο διάτρητη. Ακόμα και ο, πάλαι ποτέ κραταιός του CNN, Τεντ Τέρνερ έχει αρχίσει να αναρωτιέται δημόσια : « Οι Παλαιστίνιοι πολεμούν με δράστες επιθέσεων αυτοκτονίας, αυτό έχουν μόνο. Οι Ισραηλινοί διαθέτουν μια από τις ισχυρότερες πολεμικές μηχανές στον κόσμο. Οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν τίποτα. Ποιοι είναι λοιπόν οι τρομοκράτες ; »

Απαντήστε σ\`αυτό το άρθρο

SPIP | squelette | | Πλάνο του site | Suivre la vie du site RSS 2.0