intersiderale - διαστρική

Προς τα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Θέμα: «Κατάληψη Ματσάγγου - Ενημέρωση για την οργάνωση, τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας»

Η συνέλευση της Κατάληψης Ματσάγγου

παρασκευή 7 Φεβρουάριος 2003, Απο Η συνέλευση της Κατάληψης Ματσάγγου

Προς τα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Θέμα: «Κατάληψη Ματσάγγου - Ενημέρωση για την οργάνωση, τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας»

Στις 27/11/2002 μια συλλογικότητα φοιτητών και πολιτών του Βόλου οικοιοποιήθηκε ένα τμήμα του κτιριακού συγκροτήματος Ματσάγγου, παλιού καπνεργοστασίου στο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ των οδών Π.Μελά, Ερμού, Μακεδονομάχων και Αλεξάνδρας. Είχε προηγηθεί μια σειρά προβληματισμών και συζητήσεων από τα μέσα Σεπτεμβρίου, σχετικά με την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός αυτοδιαχειριζόμενου χώρου ελεύθερης πολιτικής, πολιτιστικής και πολιτισμικής έκφρασης. Λέγαμε τότε ότι ο χρόνος και ο χώρος μας απαξιώνονται, εκτός αν πρόκειται για την ανταλλακτική τους αξία, τα δικαιώματα μας περιορίζονται στο δικαίωμα της κατανάλωσης, οι ανάγκες μας για επικοινωνία, δημιουργία, ψυχαγωγία ή ακόμα για στέγαση περιορίζονται με γνώμονα το κέρδος και την αναπαραγωγή του. Παράλληλα η βούληση για την δημιουργία ενός βήματος ελεύθερης έκφρασης μάς γέννησε την ιδέα για την δημιουργία ενός κοινωνικού ραδιοφώνου. Η κατάληψη του χώρου είναι ένας τρόπος για να δοκιμάσουμε πώς λειτουργούν τα πράγματα σε συνθήκες όπου δεν υπάρχει ιεραρχία, ούτε αντιπροσώπευση, ένα πείραμα για να οργανώσουμε τη ζωή μας πέρα από τους περιορισμούς που μας μαθαίνουν να δεχόμαστε σαν αυτονόητους. Το κτίριο Ματσάγγου επιλέχθηκε ως ο κατάλληλος χώρος για να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στον υπόλοιπο κοινωνικό ιστό της πόλης, ότι μέσα από εθελοντική εργασία και έξω από τους κανόνες της αγοράς, μπορεί να δοθεί μια νέα όψη και ζωή στην παραμελημένη ιστορία της πόλης.

Ο οικειοποιημένος χώρος αποτελείται από τρία ισόγεια δωμάτια επί της Π.Μελά, μια σάλα εκδηλώσεων επί της Σωκράτους και την κεντρική είσοδο στην ίδια οδό. Το υπόλοιπο κτίριο έχει απομονωθεί με προσωρινές κατασκευές (ξύλινα τοιχία, κλείδωμα των θυρών και τοποθέτηση βαρέων αντικειμένων) με σκοπό να γίνει αδύνατη η πρόσβαση σε οποιοδήποτε άλλο σημείο και με ιδιαίτερη επιμέλεια όσον αφορά την ασφάλεια των παρευρισκομένων. Ο κύριος χώρος συνάθροισης, ο οποίος ήταν γεμάτος με μπάζα, καθαρίστηκε, τοποθετήθηκε φωτισμός, μικρής ισχύος θέρμανση και τέθηκε σε λειτουργία μια τουαλέτα η οποία προϋπήρχε. Στην παρούσα φάση γίνονται εργασίες βαφής και εξωραϊσμού, πάντοτε με την οικονομική ενίσχυση από τους συμμετέχοντες και με αρκετή προσωπική εργασία..

Όσον αφορά τη λειτουργία του χώρου, απο κοινού οι μετέχοντες στην κίνηση αποφασίζουμε σε ανοικτές προς όλους συνελεύσεις για τον τρόπο που συνεχίζουμε και για τις διάφορες εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα. Έχει γίνει μια εκτεταμένη επαφή με την γειτονιά και κάλεσμα στον χώρο, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικό αποτέλεσμα, δεδομένης της συμπαράστασή τους. Προς το παρόν διεξάγονται προβολές ταινιών με αρκετή επιτυχία, ενώ η κύρια λειτουργία είναι ως στεκιού συζητήσεων και αυτοδιαχειριζόμενου καφενείου, όπου ο καθένας μπορεί να γνωρίσει νέα πρόσωπα και να διασκεδάσει, πέρα από τα στενά όρια της εμπορευματοποιημένης διασκέδασης.

Χαρακτηριστικές είναι οι βραδιές κουζίνας που οργανώθηκαν (επιδεικνύοντας και τις μαγειρικές ικανότητες του κόσμου της κατάληψης), οι οποίες σύσφιξαν περαιτέρω τις σχέσεις μας με νέα πρόσωπα που ήρθαν και αντάλλαξαν τους προβληματισμούς τους. Η καθημερινή τριβή με την διαφορετικότητα των ατόμων μας κοινωνικοποιεί, μας κάνει αλληλέγγυους στα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας βοηθώντας μας να ξεπεράσουμε την δομική αυτο-λογοκρισία.

Το κοινωνικό ραδιόφωνο είναι άλλο ένα μεγάλο πείραμα στο οποίο παίρνουμε μέρος. Η επαφή με άλλους αντιστοίχους ερασιτεχνικούς, μη κερδοσκοπικούς, κοινωνικούς ραδιοσταθμούς σε όλη την χώρα (Αθήνα, Αγρίνιο, Λαμία, Μυτιλήνη, Θεσσαλονίκη, Κρήτη κλπ.), έχει σαν στόχο την απο κοινού οικειοποίηση σε κάθε πόλη, ενός κομματιού των τοπικών ερτζιανών που ανήκουν στους κατοίκους αυτής της πόλης. Ο αυξανόμενος αριθμός ραδιοφωνικών σταθμών του ίδιου πάνω - κάτω ύφους, με γνώμονα το κέρδος, περιορίζει τον χώρο ελεύθερης εναλλακτικής έκφρασης του κοινωνικού συνόλου. Το ραδιοφωνικό βήμα έκφρασης ανήκει εξ’ ορισμού στους κατοίκους της πόλης, πέρα από τους πλαστούς διαχωρισμούς φοιτητών και μη. Έχουν ήδη γίνει διερευνητικές εκπομπές με πομπό μικρής ισχύος, ενώ δεν αργεί ο εφοδιασμός με ένα πομπό που θα είναι ικανός να καλύψει το σύνολο της πόλης. Ο ραδιοφωνικός σταθμός θα λειτουργεί στο πνεύμα της κατάληψης, όπου ο καθένας θα έχει χώρο έκφρασης και δημιουργίας στα ερτζιανά.

Η μελλοντική χρήση του χώρου ελπίζουμε να είναι εξίσου δημιουργική. Οργανώνονται μαθήματα γαλλικής γλώσσας με σκοπό την απόκτηση στοιχειωδών γνώσεων και αρχειοθήκη-βιβλιοθήκη έντυπου υλικού, πολιτικού και όχι μόνο. Παράλληλα ο χώρος πρόκειται να χρησιμοποιηθεί από νέους μουσικούς σαν χώρος συνεύρεσης και πρόβας, ενώ γεννιέται και η πρώτη θεατρική παράσταση με σενάριο, σκηνοθεσία και ηθοποιία της κατάληψης Ματσάγγου. Βασιζόμαστε στην μελλοντική συμμετοχή ακόμα περισσότερου κόσμου που θεωρεί την αναγκαιότητα έκφρασης άμεση προτεραιότητα. Ο χώρος όχι μόνο δεν καταστρέφεται αλλά του δίνεται ζωή και μετατρέπεται από «ερείπιο» σε εστία συλλογικότητας, δημιουργίας και συμμετοχής.

Έπειτα από τις επαφές που είχαμε με τον Πρύτανη κ. Μπαγιάτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε και στη Σύγκλητο του ιδρύματος. Από τη σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και γενικότερα την ακαδημαϊκή κοινότητα ζητάμε πρώτα από όλα την στήριξη και την συμμετοχή τους σε μια πρωτόγνωρη στην πόλη του Βόλου συλλογικής κίνησης δημιουργίας. Σαν συλλογικότητα σημαντικού αριθμού φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και κατοίκων του Βόλου, ζητάμε την παραχώρηση του εν λόγω εγκαταλειμμένου από το ίδρυμα χώρου, με δική μας ευθύνη και γνωρίζοντας τα όσα διφορούμενα και ασαφή έχουν ακουστεί για τα προβλήματα στατικότητας του κτιρίου,γιατη λειτουργία ενός κοινωνικού ραδιοφώνου και αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού. Ο χώρος της κατάληψης, ο κοινωνικός ραδιοφωνικός σταθμός και το ελεύθερο στέκι που ετοιμάζουμε, παραμένουν ανοικτά σε οποιονδήποτε φοιτητή-τρια ή κάτοικο της πόλης (έχοντας ξεπεράσει προ πολλού τον διαχωρισμό) μοιράζονται τον πυρήνα της λογικής μας. Ο,τιδήποτε παραπέρα μένει να το συνδιαμορφώσουμε.

Η συνέλευση της Κατάληψης Ματσάγγου

Απαντήστε σ\`αυτό το άρθρο

SPIP | squelette | | Πλάνο του site | Suivre la vie du site RSS 2.0