intersiderale - διαστρική

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΑΤΣΑΓΓΟΥ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΕΚΙ - ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ

ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΣΑΣ

σάββατο 11 Ιανουάριος 2003, Απο Η συνέλευση της Κατάληψης Ματσάγγου

Ολες οι εκδόσεις αυτού του άρθρου : [ελληνικά] [français]

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΜΑΤΣΑΓΓΟΥ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΣΤΕΚΙ-ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ

ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΣΑΣ

Όταν πριν από έξι και κάτι βδομάδες, φοιτητές και κάτοικοι του Βόλου, αποφασίσαμε από κοινού να οικιοποιηθούμε ένα χώρο του πανεπιστημίου και της πόλης και να εκφράσουμε εκεί συλογικά τις ανάγκες μας για ελεύθερη έκφραση, συμμετοχή, αυτοδιαχείρηση και δημιουργία, ξέραμε ήδη ότι σε κάποιους δε θα άρεσει καθόλου κάτι τέτοιο.

Γνωρίζουμε ακόμα ότι παίρνουμε ένα χώρο που -αν και κομμάτι της ιστορίας της πόλης- η αγορά και η αδιαφορία των θεσμών έχουν καταδικάσει στην εγκατάλειψη και ότι εμείς, μέσα από πολλά εμπόδια και με τη δική μας ευθύνη, θα του ξαναδίναμε ζωή και θα το μετατρέπαμε από ερείπιο σε ένα χώρο ανοικτό σε οποιονδήποτε θέλει να εκφραστεί πέρα από τους τρέχοντες «επίσημους» περιορισμούς.

Αυτό που δεν ξέραμε ήταν ότι η μεγαλύτερη αντίδραση θα ερχόταν από το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ και τις ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ και όχι από τους κατοίκους του Βόλου ή την αστυνομία.

Έξι και κάτι βδομάδες μετά...

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ:

· Ο πρύτανης του ΠΘ παραβίασε το πανεπιστημιακό άσυλο και σύμφωνα με δηλώσεις του στον Τύπο έδωσε εντολή στη ΔΕΗ για άμεση διακοπή της παροχής ρεύματος χωρίς καν να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας. Αντιθέτως ο διευθυντής της ΔΕΗ δηλώνει ότι οι υπάλληλοί του δεν είχαν καμία σχέση με το συμβάν.

· ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΣ μπαίνοντας μέσα στο χώρο που έχουμε καταλάβει σπάζοντας το ξύλινο διαχωριστικό τοιχίο που οριοθετούσε το χώρο μας και καταστρέφοντας τον ηλεκτρολογικό πίνακα αφήνοντας εκτεθημένα γυμνά καλώδια θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα δύο καταληψιών.

ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΕΞΩ;

· Λόγω στατικότητας του κτιρίου; Η Τεχνική Υπηρεσία του πανεπιστημίου έκρινε ότι το κτίριο είναι στατικώς ανεπαρκές οπότε ακατάλληλο για κάθε χρήση. Παρ’ όλα αυτά ο τότε αντιπρύτανης κ. Μπαγιάτης μέσω διαγωνισμού επέτρεψε τη δημιουργία φοιτητικού στεκιού στο κτίριο της πρώην καπνοβιομηχανίας Ματσάγγου και τη λειτουργία του μέχρι τις αρχές του 2001 που ξανά η Τ.Υ. έκρινε το κτίριο ακατάλληλο. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανονική μελέτη να αποδεικνύει τη στατική ανεπάρκεια του κτιρίου και όλα είναι βασισμένα σε απλές γνωματεύσεις μπορούμε να υποθέσουμε ότι υπάρχει φιάσκο και κρυμμένα συμφέροντα.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ:

Μπήκαμε και δώσαμε ζωή σε ένα χώρο που, αν και με μεγάλη ιστορία, σιγά σιγά χάνεται από τις μνήμες όλων και εσείς είστε υπαίτιοι γι’ αυτό. Αν και θα μπορούσατε να αξιοποιήσετε κατάλληλα το χώρο όχι μόνο δεν φροντίσατε για αυτό αλλά εμποδίζετε και άλλους να το κάνουν.

Η κατάληψη Ματσάγγου λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί ως χώρος δημιουργίας και αυτοοργάνωσης. Ήδη έχει προχωρήσει η υπόθεση του ελεύθερου ραδιοφωνικού σταθμού και έχουμε οργανώσει μια σειρά διαφόρων εκδηλώσεων όπως συζητήσεις-ενημερώσεις, προβολές ταινιών, συναυλίες και λοιπά. Με συλλογική εργασία ο χώρος αλλάζει μορφή και μαζί του αλλάζουμε και εμείς. Αυτό και μόνο μας δίνει την αυτοπεποίθηση ότι συνεχίζουμε να έχουμε δίκιο και τη δύναμη να συνεχίσουμε, ελπίζοντας ότι η συμπαράσταση και η συμμετοχή από το σύνολο της κοινωνίας της πόλης θα είναι όλο και μεγαλύτερη.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως ότι μαζί ξεκινήσαμε εξαρτάται από τη δική μας δυναμική και την αλληλεγγύη μεταξύ μας και όχι από τις εξωτερικές επιθέσεις, αφελείς σαν αυτή που προηγήθηκε ή οργανωμένες σαν αυτές που ίσως σχεδιάζονται.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

(traduction en français & évènements du mois de janvier)

Απαντήστε σ\`αυτό το άρθρο

SPIP | squelette | | Πλάνο του site | Suivre la vie du site RSS 2.0