intersiderale - διαστρική

ένα λεξικό της Διαστρικής για τον Ιούνιο της Θεσσαλονίκης

alfa -> delta (Α Β Γ Δ)

για να μη βλέπουμε μόνο την αρχή και το τέλος

κυριακή 1ος Ιούνιος 2003, Απο Διαστρική/ός/οί

Α

Αλέξη: χωρίς λέξη€ ρε μεγάλε Αλέξανδρε!

Αναγκαιότητα: Αναγκαιότητα ύπαρξης/ συνύπαρξης στην πόλη, στο δρόμο και στις διεκδικήσεις των «κεκτημένων».

Ανεργία: δεν πάει χωρίς το σαμποτάζ.

Άνθρωποι: στον ενικό θα μπορούσε να είναι σκέτος ανθρωπισμός ή φιλανθρωπία, αλλά στον πληθυντικό μας αρέσει στη θέση λέξεων όπως λαός, κόσμος, ανθρωπότητα κλπ. Είναι πιο εύκολο να κάνεις ένα έγκλημα στο όνομα του λαού, παρά στο όνομα των ανθρώπων.

Αντί (ή αντί-): λέξη μπαλαντέρ που βολεύει πάρα πολύ γιατί κολλάει μπροστά από ό,τι δε μας κάνει, όπως στις λέξεις αντικαπιταλισμός, αντιρατσισμός, αντιπολεμικό, αντιφασιστικό, αντίθεση, αντίθετη, αντίχριστος, αντίσταση, αντι-κινηματογράφος κλπ κλπ. Ακόμα πιο βολική γιατί απαντά από μόνη της σε όσους λένε ότι «δε μπορείς να κάνεις κριτική χωρίς να κάνεις προτάσεις»: δικαιούμαστε να κάνουμε και σκέτη κριτική, όταν άλλοι αποφασίζουν έτσι κι αλλιώς!

Απάντηση: την έδωσε και ο Τζουλιάνι.

Απεργία: παλιά μορφή αντίστασης, νέα μορφή διακοπών.

Απορία: 1. και τώρα τι γίνεται; Την έχει ο μπάτσος όταν βλέπει μια μολότοφ να έρχεται. - 2. όταν τα μέσα συγκρούονται με τους στόχους και από τη σύγκρουση γεννιούνται ερωτήματα, απαραίτητη προϋπόθεση των απαντήσεων.

Ασφάλεια: αυτό που δεν προσφέρουν οι μπάτσοι.

Αυνάν: είναι ο Μπους.

Β

Βία: 1. πάει με την εξουσία κι αντεπιστρέφεται - 2. βασική και αναντικατάστατη αρχή οργάνωσης (και) της αστικής κοινωνίας. Η βία-μας αντιδιαστέλλεται βέβαια προς τη βία-τους, αλλά πέφτει συχνά στην παγίδα να παίξει το παιχνίδι με τους διανοητικούς, συναισθηματικούς, ψυχολογικούς και υλικούς όρους της δεύτερης. Βλ. και λέξη «φόβος».

Βιβλία: πάντα αναντικατάστατα. Υπάρχουν και σε πάγκους γύρω. Αν είναι πολλά, κάνουμε και ανταλλαγές. Υπάρχουν και βλακώδη ή φασιστικά.

Βιωσιμότητα: 1. Όχι όπως ορίζεται από τους κρατούντες, με γνώμονα το κέρδος και την «ανάπτυξη», αλλά όπως την αντιλαμβάνεται ο κάθε άνθρωπος που μεγαλώνει με τη φύση.- 2. Αυτοί που ρίχνουν δυναμίτη στα ψάρια κατηγορούν όσους ρίχνουν χλωρίνη.

Γ

Γαμήσι: Στην εξουσία και όλους αυτούς που μας περιορίζουν καθημερινά.

Γένοβα: 1. (Λιγουρία, Ιταλία, Ευρώπη, Πλανήτης Γης) - πόλη που γεννήθηκε (έτσι λένε) ο Christophe Columbus ο οποίος γάμησε τον κόσμο με τις ανησυχίες του και φυλακισμένη πόλη όπου δολοφονήθηκε ο Carlo Giuliani, μια μέρα από τα γουρούνια (βλ.λ.), ενώ οι G8 έπαιζαν γκολφ (με τα κεφαλιά των διαδηλωτών για μπαλάκι) και τραγούδησαν «5 χρόνια δικασμένοι μέσα στο Γέντι Κουλέ». - 2. εκεί που το κίνημα άρχισε να ωριμάζει, δηλαδή να συνειδητοποιεί τον εαυτό του. Το ίδιο έκαναν και οι εχθροί του.

Γραμμή: γεωμετρικά ορίζει οποιοδήποτε σχήμα, πολιτικά, σχήματα την ακολουθούν και ενίοτε διασταυρώνονται, κοινωνικά χωρίζει λαούς και τάξεις(;), συγκοινωνιολογικά συνδέει τοποθεσίες, την χρησιμοποιούν και οι μπάτσοι γιατί κλειστή σχηματίζει ζώνες κόκκινες κατά προτίμηση.

Γουρούνια: είναι πολλά, εκπαιδευμένα και οπλισμένα. Μην τους ρωτήσετε «πού είναι ο τάδε δρόμος», έχουν έρθει από αλλού και δεν ξέρουν.

Δ

Δημοκρατία: 1. πού και πότε; Ψευδαίσθηση ή παραίσθηση; - 2. εκτός από κάτι πλατείες, το μόνο που υπάρχει πραγματικά από αυτήν είναι η διεκδίκησή της, ακόμα πιο περιπετειώδης μέσα στις μορφές οργάνωσης του ίδιου του κινήματος-μας.

Διάολο (στο): το επόμενο ραντεβού των συνόδων και των G 8.

Διεθνισμός : 1. καραμέλα για πολλούς, επιθυμία για ακόμη περισσότερους. Πραγματώνεται με κατάργηση των συνόρων, απτών και μη. - 2. πρόταγμα αρκετά σπαστικό για εθνικιστές αλλά κάποτε και για γραφειοκράτες. Τους εκνευρίζει τόσο που έχει τρομερή πλάκα να τους το ψέλνεις συνέχεια.

Δρόμος: XL μονοπάτι, ιδιοκτησία του σύμπαντος.

Δύναμη: στη μαζικότητα, την αλληλεγγύη των λαών.

P.-S.

Ν.Β.: Οι ορισμοί περιέχουν ό,τι ο/η εκάστοτε κατά-γράφων/ουσα (δεν) κατάλαβε ή (κυρίως) φαντάστηκε για τις απόψεις όλων των υπολοίπων...

Απαντήστε σ\`αυτό το άρθρο

SPIP | squelette | | Πλάνο του site | Suivre la vie du site RSS 2.0