intersiderale - διαστρική

ένα λεξικό της Διαστρικής για τον Ιούνιο της Θεσσαλονίκης

epsilon -> lamda (Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ)

για να μη βλέπουμε μόνο την αρχή και το τέλος

κυριακή 1ος Ιούνιος 2003, Απο Διαστρική/ός/οί

Ε

E.E. (!)... με πάτησες!

Ελευθερία: μπορεί μια χαρά να αντικαθιστά τη λέξη «απελευθέρωση», όταν αυτή η δεύτερη αναθέτει άκριτα την ελευθερία στο υποκείμενο του απελευθερωτή.

Ελπίδα: Πεθαίνει πάντα τελευταία.

Εντροπία: στον καπιταλισμό είναι όπως και στη φύση: μεγαλώνει διαρκώς.

Εξετάσεις: - Είσαι καλός για το σύστημα;

Επανάσταση: ΠΑΜΕ

Επιθυμία: Συγκροτημένη ή αδιευκρίνιστη, φιλοσοφική αρχή της δράσης, όπως και η απορία (βλ. λέξη). Προσοχή στην υποκατάτασή της από τη λέξη «ανάγκη».

Επιτυχία: Όταν αποκτάς χρήματα ή δόξα με τη γλώσσα σου και επί πτωμάτων.

Έρωτας: Όπως προσπαθούμε να τον θυμηθούμε στα παραμύθια, μακριά από ζύγισμα συμφερόντων-συναισθημάτων, μακριά από άγχος, και μόνο με αγάπη γι’ αυτόν που στέκεται δίπλα σου. Ο έρωτας αναλώνεται μόνο σε συζητήσεις για σχέσεις;

Ζ

Ζάρια: κάποιοι τα ρίχνουν για να αποφάσισαν το μέλλον της ανθρωπότητας, παίζοντας το ρόλο του «θεού». Ούτε να τα τσιμπάνε δεν ξέρουν!

Ζάλη: θόλωμα του μυαλού:

- από το οινόπνευμα περνάει γρήγορα (εκτός απρόοπτου)

- από το χτύπημα γκλοπ στο κεφάλι λίγο αργότερα (εκτός απρόοπτου)

- η ζάλη της εξουσίας δεν περνάει ποτέ (εκτός απρόοπτου)

Ζόμπι: η αλλιώς ο πολίτης που δεν μπορεί ή δεν θέλει να κατανοήσει τις προθέσεις των ισχυρών του πλανήτη (...η παγκοσμιοποίηση γίνεται για το καλό μας!)

Ζονγκ: Αν το «μεγάλο παζάρι» είναι η μοιρασιά της γης στα 8 τότε η κουρτίνα 3ος κόσμος επιφυλάσσει κάποια δις κύριους και κυρίες ΖΟΝΓΚ

Ζούγκλα: Το φυσικό περιβάλλον των άγριων ζώων και φυτών, όπου επιβάλλεται ο νόμος του ισχυρού. Συνήθως τα φυτά έχουν παθητικό ρόλο, ενώ τα άγρια ζώα κάνουν παιχνίδια (βλ. λ. ζάρια). Χωρίς φυτά όμως δεν μπορεί να υπάρξει ζούγκλα, πόσο μάλλον άγρια ζώα.

Ζωή: 1. Το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε ανθρώπου να (ΜΗ) συμβιβάζεται, να (ΜΗ) μιζεριάζει, να (ΜΗΝ) αρκείται σ’ αυτά που του «προσφέρει» το σύστημα - 2. μόνο μία και μικρή για να είναι θλιβερή, ακόμα και επαναστατικά θλιβερή.

Ζώνη: 1. πράσινη, κόκκινη, μαύρη, νεκρή, νυχτερινή€ ας μην κρυβόμαστε πίσω απ’ το δάχτυλό μας: η ζώνη είναι ένα απαραίτητο εξάρτημα για να μη μας πέφτει το παντελόνι (μήπως να σκεφτούμε και τις τιράντες; Ή μήπως να μη φοράμε καθόλου παντελόνια;) - 2. φοριέται πολύσεκόκκινοχρώμα. Ηδιεκδίκησητουχώρουείναιταξικό ζήτημα, τόσο όσο είναι και μια απεργία, είναι να διεκδικείς κάτι που σου ανήκει και που άλλοι ιδιοποιούνται - και χρησιμοποιούν εναντίον σου.

Ζωντάνια: Να χορεύεις και να τρέχεις στους δρόμους, να συνομιλείς, να χαμογελάς και να δημιουργείς μακριά από κλουβιά, άγχος, καταναγκασμό στην εργασία.

Η

Ηγεμόνες: ο Σαίξπηρ μίλησε δια στόματος Ερρίκου Δ’ για την ευχαρίστηση να τους πατάς το κεφάλι. Μετατρέπουν τhν εκμετάλλευση σε κυριαρχία.

Ηθική: 1. αναγκαίος όρος της ανηθικότητας. Κάποιοι λένε ότι υπάρχει η «δική τους» και η «δική μας». Πιθανόν. - 2. Η πράξη και ο λόγος που ακολουθεί και εκφράζει πιστά τη ΣΚΕΨΗ.

Ήλιος: 1. καίει πολύ. - 2. Αυτό το στρογγυλό φωτεινό αντικείμενο στον ουρανό που μας δίνει ζωή και το κρύβουμε πίσω από τις κουρτίνες και το νέφος της πόλης. Ο ήλιος δικαιωματικά χωράει/μπαίνει παντού.

Ήρωας: 1. από τους μεγαλύτερους εχθρούς της επανάστασης, πριν και μετά. Ειδικά επειδή δεν το γνωρίζει. - 2. Αυτός που ΖΕΙ διανύοντας, σκαρφαλώνοντας, διασχίζοντας το λαβύρινθο.

Ήττα: συχνό φαινόμενο. Καλή η εντύπωση ότι «μαθαίναμε από αυτές», αρκεί να μην προετοιμάζει τις επόμενες.

Θ

Θάνατος: Της καθημερινότητας, της ζωντάνιας, του αναπάντεχου. Η μόνη προφανής λύση για ησυχία, τάξη και ασφάλεια.

Θεός: Ο θεός είναι θρασύδειλος γιατί όταν εμφανίζεται ο θάνατος, αυτός εξαφανίζεται.

Θινκ τανκ: από τις πιο αποκρουστικές περιγραφές που σκέφτηκε ποτέ κανείς για να δικαιολογήσει κάποια ελίτ. Η απολαυστική γελοιοποίηση των δεξαμενών δεν έχει τέλος.

Θόρυβος: επίσης ταξικό ζήτημα αφού ο θόρυβός-μας από το θόρυβό-τους διαφέρει χαρακτηριστικά. Αποδεδειγμένα ο θόρυβός μας τους αγχώνει.

Ι

Ιδεολογία: «εχθρός της επαναστατικής πάλης»

Ιδιώτης: εκπληκτική συνωνυμία του ηλίθιου και του μόνου-του.

Ιδιοκτησία: τελευταίο στάδιο της ιδιώτευσης.

Ιδιορρυθμία: από το ίδιον του ρυθμού.

Ιμπεριαλισμός: 1. στάδιο - ξεστάδιο, πάντα επίκαιρος, παράγωγος άλλωστε της Αυτοκρατορίας. -2. τελευταίο στάδιο της παρακμής

Ιντερπόλ: μια ωραία παρέα!

Ιντιφάντα: ένα παιχνίδι για τα μικρά παιδιά, βλ.λ. ιμπεριαλισμός.

Ισλάμ: είναι πολλοί πολιτισμοί και για κάποιους είναι μια ηθική ζωής.

Κ

Κάμερες: είναι ήδη κάμποσες και στη Θεσσαλονίκη. Καλή ευκαιρία για θέατρο δρόμου. Αν πάντως ενοχλούν, λίγη μπογιά μπορεί να αρκεί.

Καπιταλισμός: Βοθρατζίδικο «Ο Αχόρταγος».

Κινητό: Η χαρά της μαμάς σου και του αφεντικού σου.

Κοινοκτημοσύνη - Κοινό: ο πλανήτης 0, κτήμα των 8.

Κόλαση: Τίτλος στο νυκτερινό δελτίο ειδήσεων.

Κουκλεντές: Είναι ο άνθρωπος ο οποίος είναι τυλιγμένος στα πλοκάμια ενός trendy κοινωνικού συνόλου.

Κουράδα: βλ. λ. καπιταλισμός.

Λ

Λαός: υποδηλώνει το κοινωνικό σύνολο. Στόχος όλων των κοινωνικοοικονομικών θεωρητικών κατασκευών. Στο όνομά του μιλούν όλοι: από το Μακιαβέλι ως τη Λούξεμπουργκ, κι από το Σπάρτακο ως το Στάλιν. Ανάλογα με τις βλέψεις, άλλοτε αποκαλείται «κυρίαρχος» κι άλλοτε «μάζα». Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι αυτός που δίνει την τελική νίκη (βλ.λ.), σε αυτόν που θα τον προσεταιριστεί. Το κυρίαρχο ερώτημα είναι αν μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί και να δράσει αυτόνομα.

Λοιδορώ: κάποτε είναι πιο αποτελεσματικό απλώς να γελοιοποιείς την εξουσία.

Λούμπεν: αυτός που δεν εξαρτάται άμεσα από το σύστημα - στην θεωρία την επανάσταση θα την κάνουνε αυτοί «που δεν έχουν να χάσουν παρά μόνο τις αλυσίδες τους». Αλλά ποιοι έχουν να χάσουν λιγότερα από αυτούς;

P.-S.

Ν.Β.: Οι ορισμοί περιέχουν ό,τι ο/η εκάστοτε κατά-γράφων/ουσα (δεν) κατάλαβε ή (κυρίως) φαντάστηκε για τις απόψεις όλων των υπολοίπων...

Απαντήστε σ\`αυτό το άρθρο

SPIP | squelette | | Πλάνο του site | Suivre la vie du site RSS 2.0