intersiderale - διαστρική

ένα λεξικό της Διαστρικής για τον Ιούνιο της Θεσσαλονίκης

mi -> ro (Μ Ν Ξ Ο Π Ρ)

για να μη βλέπουμε μόνο την αρχή και το τέλος

κυριακή 1ος Ιούνιος 2003, Απο Διαστρική/ός/οί

Μ

Μετανάστες: Άγγλοι, Γάλλοι και Μογγόλοι, μετανάστες είμαστε όλοι.

Μέσα: Τα έχουν οι λίγοι. Τα δικαιούνται οι πολλοί.

Μολότοφ: Η καλύτερη από τομάρι καμμένου μπάτσου.

Μπάτσοι: αυτοί που θέλουν μπάτσες.

Μπουγάτσα: Το εθνικό φαγητό της Μακεδονίας. Τα είδη της ποικίλλουν. Έχει από τυρί μέχρι... φλουρί.

Ν

Ναρκωτικά: Έχει επικρατήσει σαν η κοινή ονομασία για τις ψυχότροπες ουσίες. Οι ουσίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για την πρόκληση ευφορίας είτε για τον έλεγχο των μαζών. Επίσημα, είναι όλα παράνομα, αλλά κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός τους ανάμεσα σε «σκληρά» και «μαλακά».

Νέο: Συνώνυμο του καινούργιου, και του μικρού σε ηλικία. Συμβολίζει, συνήθως, το καινοτόμο, και γι’ αυτό το λόγο προκαλεί καχυποψία και φόβο (ιδιαίτερα στο συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας). Παρόλο που δεν φέρνει πάντα τις λύσεις, αντικατοπτρίζει τις ελπίδες μας, και είναι πάντα ριζοσπαστικό.

Νίκη: Η προσδοκώμενη θετική έκβαση μιας αντιπαράθεσης. Επιδιώκεται σε όλες τις μορφές των αγώνων: ποδοσφαιρικούς, πολιτικούς, ιδεολογικούς. Τις περισσότερες φορές σημαίνει το ακριβώς αντίθετο της ήττας, και γι’ αυτό το λόγο ο αγώνας λαμβάνει τη μορφή «ο θάνατός σου η ζωή μου» και «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Στη σημερινή εποχή, όπου τα ΜΜΕ προσπαθούν να μεταβάλουν το λαό (βλ.λ.) σε μάζα, η έκφραση οποιασδήποτε αντιπαράθεσης παίρνει τη μορφή μιας ανεξέλεγκτης βίας. Η βία αυτή εξελίσσεται σε αυτοσκοπό και «βία για τη βία», με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να διακρίνει κάποιος τους λόγους της αντιπαράθεσης: και τελικά να έχουμε τις ίδιες βίαιες αντιδράσεις είτε αναφερόμαστε σε ποδοσφαιρικές, πολιτικές, θρησκευτικές, ιδεολογικές διαφωνίες. Η λογική αυτή οδηγεί, τελικά, στην ωμή παρέμβαση των «δυνάμεων διατήρησης της έννομης (βλ.λ. νόμος) τάξης».

Νόμος: το πλαίσιο των κανόνων, που σαν σκοπό έχει να μην καταφέρει να ανεξαρτητοποιηθεί ο λαός (βλ.λ.), και να διατηρηθεί η καθεστηκυία τάξη. Θεωρείται απαραίτητη τόσο στα αστικά όσο και στα σοσιαλιστικά καθεστώτα, ώστε να καταπιέζεται το κομμάτι του λαού που προτίθεται (ή απλά ενδέχεται) να δράσει εναντίον τους.

Νονός: ιερή πνευματική σχέση δύο ατόμων ή ομάδων (κράτος και εργάτης).

Ξ

Ξυπνάω: άλλος πρωί, άλλος μεσημέρι, άλλος βράδυ, αν συγχρονιζόμασταν ίσως γινόταν κάτι.

Ξεθωριάζω: εσύ, εγώ, εμείς, η μέρα μας. Θα μείνουμε απλοί παρατηρητές;

Ξουτ: πάρτε πόδι απ’ τον πλανήτη.

Ο

Όνειρα: τα όνειρά μας η ελπίδα, για μια άλλη μορφή κοινωνίας. Η ονειροπαγίδα του αστικού συστήματος, καθημερινός τους εφιάλτης.

Οπτασία: η οπτασία της αγάπης μας, σαν σκιά και καρδιά, όπλο μας ενάντια στις σκιές και μορφές πουλημένων, μίζερων ψυχικά, ανθρώπων.

Οικονομία: η οικονομία της ανθρώπινης στιγμής, ψυχική, πολιτικοκοινωνική μορφή, που αντέχει στο χώρο και στο χρόνο, ενάντια στο χρήμα σαν το μόνο ιδανικό και αξία.

Όπλο: η βία της ψυχής ενάντια στο κράτος. Στις μορφές παρακράτους που το εκπροσωπούν.

Ουτοπία: σ’ αυτόν τον κόσμο, σε αυτήν την κοινωνία, η ζωή, ο αγώνας, η αγάπη, σαν επανάσταση, δε θα ’ναι ουτοπία.

Π

Πόλεμος: Ανθρωπιστική βοήθεια.

Προλετάριοι: Αποτελούν το κατώτατο τμήμα της κοινωνίας, δε μπορούν να σηκωθούν, δε μπορούν να ανυψωθούν, χωρίς να τιναχτεί στον αέρα όλο το εποικοδόμημα των στρωμάτων που αποτελούν την επίσημη κοινωνία (βλ.λ. Λούμπεν).

Πινκ: πάνθηρες, floyd, ηλιοβασιλέματα, όνειρα, μάγουλα, συνασπισμός, ταινίες και μπλοκ. Το αντίθετο του ροζ!

Ρ

Ρουφιάνοι: Ποτέ δε θα λείψουν από την ανθρωπότητα. Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Ο ρόλος τους βρώμικος, όσο και τα κίνητρά τους. Κανένα έλεος προς αυτούς.

Ρεύμα: Το ρεύμα της αντίστασης μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για τους «ισχυρούς». Απαραίτητη προϋπόθεση να ανεβεί η τάση του.

Ροή: Από σημείο σε σημείο.

P.-S.

Ν.Β.: Οι ορισμοί περιέχουν ό,τι ο/η εκάστοτε κατά-γράφων/ουσα (δεν) κατάλαβε ή (κυρίως) φαντάστηκε για τις απόψεις όλων των υπολοίπων...

Απαντήστε σ\`αυτό το άρθρο

SPIP | squelette | | Πλάνο του site | Suivre la vie du site RSS 2.0