intersiderale - διαστρική

23 Πρόσφυγες Κρατούμενοι για 2 Μήνες στο Α.Τ. Ν.Ιωνίας

τρίτη 21 Οκτώβριος 2003, Απο Vacuity

Ολες οι εκδόσεις αυτού του άρθρου : [ελληνικά] [français]

23 Πρόσφυγες Κρατούμενοι για 2 Μήνες στο Α.Τ. Ν.Ιωνίας. Θα περάσει και αυτό στα «ψιλά»;

Στα μέσα Αυγούστου ακόμη μια «καραβιά», η 5η συνολικά, έφτασε στην περιοχή Τρίκερι Μαγνησίας. 23 πρόσφυγες (11 Κινέζοι, 8 Κινέζες και 4 Αφγανοί) «αποβιβάστηκαν» από τα δίκτυα των λαθρεμπόρων σε μια ερημική και παντελώς άγνωστη σε αυτούς περιοχή. Εκεί συννελήφθησαν από τις τοπικές αρχές και οδηγήθηκαν στα κρατητήρια του Α.Τ. Ν. Ιωνίας Βόλου όπου κρατούνται μέχρι σήμερα. Μπορεί να μην είχαν παρόμοια τύχη με άλλες περιπτώσεις (25 πνιγμένοι πρόσφυγες στον Έβρο στις αρχές Σεπτέμβρη - 49 την τελευταία τετραετία), βρίσκονται όμως κρατούμενοι στα κελιά της αστυνομίας. Η κράτησή τους εκεί ορίζεται στους τρείς μήνες, χρονικό περιθώριο για να εξεταστεί η αίτησή τους για πολιτικό άσυλο.

Το ελληνικό κράτος σε ρόλο συνοριοφύλακα της ευρωπαïκής ένωσης, ακολουθεί κατά γράμμα τις προσταγές για την διαμόρφωση της ευρώπης φρούριο. Μην ξεχνάμε ότι αποτελεί τον πρώτο σταθμό των προσφύγων από χώρες της ασίας με αβέβαιη καθημερινότητα και τεράστια πολιτικά προβλήματα, σε χώρες του «ευρωπαϊκού παραδείσου». Οι πολιτικές που ακολουθούνται είναι λίγο-πολύ γνωστές:

- Περισσότερη αστυνόμευση των συνόρων, συλλήψεις (40.000 την τελευταία τριετία), πολλαπλές ανεξιχνίαστες δολοφονίες και εξαφανίσεις. Οι λαθρέμποροι, με αυτονόητο μερίδιο ευθύνης, συνεχίζουν ανενόχλητοι το έργο τους.
- Φυλάκιση των προσφύγων μέχρι να εξεταστεί η αίτηση πολιτικού ασύλου. Αυτό το διάστημα φυλάσσονται από ένοπλους αστυνομικούς σαν κοινοί εγκληματίες, είτε σε κρατητήρια, είτε σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους (στρατόπεδα συγκέντρωσης ταιριάζει πιο καλά στην περιγραφή) χωρίς καμία ύπαρξη υποδομής και με στέρηση στοιχειώδων δικαιωμάτων.
- Απόρριψη της πλειοψηφίας των αιτήσεων πολιτικού ασύλου (πλέον μόνο το 1% ικανοποιείται ετησίως), ακόμη και σε περιπτώσεις χωρών σε εμπόλεμη κατάσταση (Ιράκ, Αφγανιστάν).
- Συστηματική προπαγάνδα από τα ΜΜΕ και τον κυρίαρχο πολιτικό λόγο, όπου εσκεμμένα το σύνολο των προσφύγων και των μεταναστών συγχεέται με το σύνολο των ποινικών πράξεων, γίνονται υπεύθυνοι για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, ανάξιοι εμπιστοσύνης, μιάσματα της ελληνικής καθαρότητας.

Σε ένα κλίμα μυστικοπάθειας από τις τοπικές αρχές και τα ΜΜΕ, οι 23 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στα κρατητήρια της Ν.Ιωνίας, ώστε να διατηρηθεί ο (αν)ήσυχος ύπνος της πόλης.

Αναρωτήθηκες γιατί;

Μοναδική τους επιλογή εδώ και 2 ολόκληρους μήνες να είναι στοιβαγμένοι σε 4 κελιά χωρίς το δικαίωμα να περπατήσουν (έλλειψη χώρου η αιτιολογία), χωρίς είδη ατομικής καθαριότητας.

Θα ήθελες να ήσουν στη θέση τους;

Ζητάμε
· τον τερματισμό της απαράδεκτης κράτησης
· την άμεση χορήγηση της ροζ κάρτας στους 23 πρόσφυγες
· την οριστική επίλυση του ζητήματος προσωρινής διαμονής των προσφύγων με την δημιουργία ενός κέντρου υποδοχης
· πολιτικό άσυλο και νομιμοποίηση για όλους τους πρόσφυγες χωρίς προϋποθέσεις

Το επισκεπτήριο στο Α.Τ. Ν.Ιωνίας είναι καθημερινά 5-6 μμ. ανοικτό για όλο τον κόσμο. Μια μικρή υλική βοήθεια (σαπούνια, χαρτιά τουαλέτας,είδη υγιεινής, τηλεκάρτες, γάλα κλπ.) και λίγη συμπαράσταση θα διευκολύνει τις συνθήκες κράτησής τους.

«από κοινού»
χώρος κοινωνικής αμφισβήτησης και πράξης

20.10.2003

P.-S.

Για επικοινωνία: Βελισσαρίου 3, Παλιά Βόλου
e-mail: apokoinouvolos@yahoo.gr

Απαντήστε σ\`αυτό το άρθρο

SPIP | squelette | | Πλάνο του site | Suivre la vie du site RSS 2.0