intersiderale - διαστρική

Ζωολυμπιακοί :.: olympic airways

τρίτη 16 Μάρτιος 2004, Απο Vacuity

«Ξέρετε σε ποια ολυμπιάδα χρησιμοποίηθηκαν ηλεκτρικά χρονόμετρα ακριβείας; Στην ολυμπιάδα της Στοκχόλμης το 1912. (...) Στην ολυμπιάδα της αθήνας το 2004 θα χρησιμοποιηθούν τα πιο προηγμένα συστήματα παρακολούθησης που θα διασφαλίζουν την ασφάλειά σας»

«Ξέρετε σε ποια ολυμπιάδα οι αθλητές δεν πήραν χρυσά μετάλλια; Στις τρεις πρώτες. (...) Στην ολυμπιάδα της αθήνας το 2004 η μόνη ομάδα που δεν θα πάρει μετάλλιο είναι η ΕΛΑΣ»

«Η ασφάλεια των ολυμπιακών δεν είναι αγώνισμα ... απαιτεί όμως σκληρή προετοιμασία. Ασφάλεια. Για τους αγώνες. Και για μετά.»

Καταχωρήσεις αυτού του είδους βρίσκονται καθημερινά στον τύπο, τα ραδιόφωνα και τα τηλεοπτικά κανάλια. Λίγους μήνες πριν την έναρξη των ολυμπιακών ο καθημερινός βομβαρδισμός της «καθεστωτικής» προπαγάνδας εντείνεται είτε τόσο έκδηλα και αλαζονικά με δηλώσεις περί τάξεως και ασφάλειας «για μας και μόνο για μας», είτε έμμεσα με συνεχή μυνήματα για κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης, εθνικού στοιχήματος και υπερηφάνειας. Τα προγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών μονοπωλούνται από ολυμπιακές εξαγγελίες, προεκλογικούς αγώνες και μετεκλογικά αποτελέσματα. Όλα στα πλαίσια μιας ανελέητης προπαγάνδας κάτω από την ομπρέλα μιας δημοκρατίας, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση σε πλήρη σύμπνοια είτε βρισκόμαστε πριν είτε μετά τις εκλογές. Το φάντασμα του Γκέμπελς αιωρείται στον καταγάλανο ουρανό μιας ηλιόλουστης και κατά τα άλλα δημοκρατικής χώρας. Γιατί πως αλλιώς μπορείς να κρύψεις τις ασχήμιες, τα αντιλαϊκά μέτρα, την φτώχεια, την ανεργία, τα εργατικά ατυχήματα αν δεν ενεργοποιήσεις την κρατική προπαγάνδα; Ποση είναι η απόσταση από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα όταν το 95% μιας κατ’ επίφαση δημοκρατίας βρίσκεται σε ταυτόσημες πορείες;

Πλησιάζοντας προς την ημερομηνία διεξαγωγής των αγώνων προβάλλονται συνεχώς τα ολυμπιακά ιδεώδη και η «ανάπτυξη και προόδος» της ελλάδας. Η λαμπαδοδρομία της ολυμπιακής φλόγα θα διασχίσει τις εφτά θάλασσες και τις πέντε ηπείρους για να φτάσει στην αθήνα. Παγκόσμια πρωτιά του τσίρκου των ολυμπιακών. Παρατηρώντας την πορεία στον χάρτη γενιέται η απορία αν υπάρχει ζωή στα δύο τρίτα του πλανήτη, αφού αυτές τις περιοχές η ολυμπιακή εκεχειρία και η συναδέλφωση των λαών, μάλλον τις έχουν απωθήσει στην λήθη. Το δόγμα «όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εχθροί μας» φαίνεται ξεκάθαρα, αφού όσοι δεν δήλωσαν εγκαίρως υποταγή στις προσταγές του δυτικού κόσμου δεν θα γευθούν τις «χαρές» του ολυμπιακού ιδεώδους. Οι κατακρεουργημένοι λαοί της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ, οι εξαθλιωμένοι του τρίτου κόσμου, η χρεωκοπημένη λατινική αμερική και ο «εχθρικός» αραβικός κόσμος δεν θα έχουν την ευτυχία να υποδεχτούν την ολυμπιακή εκεχειρία.

Παράλληλα στο εσωτερικό της χώρας ξεκίνησε ο μηχανισμός αποπροσανατολισμού και αποχαύνωσης των κατοίκων. Οι εκλογές αναγγέλονται και ανάγονται σε μείζον εθνικό ζήτημα, την ίδια στιγμή που ο Φλωρίδης βρίσκεται στην Ν. Υόρκη για να λάβει τα εύσημα για την πληρότητα της προετοιμασίας από τους συμμάχους μας και την διαβεβαίωση ότι θα βρίσκονται και αυτοί εκεί. Την ίδια στιγμή που ο κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις για τον εξωραισμό του τόπου. Την ίδια στιγμή που από καιρό έχει αναγγελθεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2004 θα είναι πρόβα generale για την ΕΛΑΣ όσον αφορά την «ασφάλεια» ή καλύτερα την καταστολή στην διάρκεια των ολυμπιακών. Πράγματι οι τρομοκράτες-κάτοικοι λαγονησίου που διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων (στο πλαίσιο του ολυμπιακού εμπορικού ιδεώδους), οι τρομοκράτες-ελαιοπαραγωγοί που διαμαρτύρονται για την οικονομική εξαθλίωσή τους και την μη καταβολή των προσυμφωνημένων αποζημιώσεων-επιδοτήσεων (στο πλαίσιο του μπαλώματος του κόστους της ολυμπιακής ασφάλειας), οι τρομοκράτες-οικοδόμοι που διαμαρτύρονται για τα εργατικά ατυχήματα (στο πλαίσιο της ολυμπιακής βιασύνης και θυσίας) είναι αποδέκτες του δόγματος μηδενικής ανοχής που θα εφαρμοστεί στην διάρκεια των ολυμπιακών. Το βέβαιο είναι ότι απειλούν την ασφάλεια όλων μας. Η διασφάλιση της εικόνας ότι όλα λειτουργούν σε πλήρη τάξη και ηρεμία πρέπει να προστατευθεί πάση θυσία, ενώ η εικόνα της ήττας πρέπει να καταχωρηθεί στους εν δυνάμει «αντιφρονούντες», «προβοκάτορες» και πάσης φύσεως αντιδρώντες. Άνεξάρτητα της κοινωνικής ομάδας, του αιτήματος, της ηλικίας και της ιδιότητας. Όλοι πρέπει να κατασταλούν. Η μανία της ολυμπιακής καταστολής γένησε και το εξής παράδοξο: οι μπάτσοι μύνησαν τα γουρούνια των ΕΚΑΜ για αλόγιστη χρήση χημικών (λαγονήσι).

Από την άλλη μαζικές ανακοινώσεις σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα προϊδεάζουν για το τι μέλλει γενέσθαι. Προβολή νέων ινστιτούτων για διαχείριση του μεταναστευτικού ρεύματος, επισκέψεις σε σχολεία-γκέτο, προεκλογικές εξαγγελίες στις μειονότητες. Πραγματικά το κράτος ενδιαφέρεται για τους μετανάστες. Το κράτος έδωσε δουλειά σε όλους αυτούς μέσα από την ανάπτυξη, μέσα από τους ολυμπιακούς. Ο κοινωνικός αποκλεισμός, η στέρηση πολιτικών και εργασιακών δικαιωμάτων, η εκμεταλλευση, η αλλοτροιώση-αφομοίωση μέσα σε σχολεία-γκέτο εξωραϊζεται από μερικές επισκέψεις και κρατικές εξαγγελίες, την ίδια στιγμή που πρόσφυγες σαπίζουν στα κελιά, πνίγονται στο αιγαίο και στερούνται το άσυλο. Η λήξη των ολυμπιακών έργων και της έξαρσης της μαύρης εργασίας και εκμετάλλευσης των μεταναστών θα σημάνει την απόρριψη στον δρόμο χωρίς κανένα δικαίωμα, χωρίς ασφάλιση, χωρίς φαϊ όλων αυτών που μέχρι πρόσφατα εξυμνήθηκαν για την συνεισφορά τους στο ολυμπιακό ιδεώδες. Το πρότυπο του αλλοδαπού-εγκληματία καλά κρατεί και συντηρείται καθημερινά, ενώ και το ενστικτώδες πλέον «μας παίρνουν τις δουλειές» ηχεί πιο έντονα σε μια χώρα που οξύνεταιηανεργία.Μετάτην λήξη των ολυμπιακών γνωρίζουμε ήδη το εξιλαστήριο θύμα για τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Καθώς ολοκληρώνονται ένα-ένα τα ολυμπιακά έργα ακολουθούν οι μαζικές απολύσεις. Η βόμβα της Eurostat για τις ψευδείς εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ανεργία (9% έναντι 13%) και τους ρυθμούς ανάπτυξης έπεσε στα μαλακά και ο θόρυβος αποσιωπήθηκε σύντομα κάτω από το πέπλο των εκλογών, των βαρόνων και των TV-star. Και η ανεργία αυτή αναφερόντας στο 2003 και προφανώς εξαιρουμένης της μαύρης εργασίας. Με μια γρήγορη ανάγνωση στις αγγελίες διαπιστώνεται ότι η ολοκλήρωση των ολυμπιακών έργων πετάει στον δρόμο όλους όσους εργάστηκαν σε αυτά: εργοδηγούς, μηχανικούς, ειδικευμένους και ανειδίκευτους. Η απότομη αύξηση της προσφερόμενης εργασίας στα ολυμπιακά έργα και η κυβερνητική προσήλωση και μανία σε αυτά, συσσώρευσε εργατικά χέρια στις ολυμπιακές περιοχές ερημώνοντας κάποιες άλλες, χωρίς να υπάρχει η οποιαδήποτε προβλεψη για το μέλλον. Τελευταία ελπίδα όλων είναι η περίοδος των ολυμπιακών και η παροχή υπηρεσιών (κοινώς αρπαχτές) και μετά βλέπουμε, έχει ο θεός. Η τακτκή όλων αυτών που καρπώθηκαν και καρπώνονται τα ολυμπιακά κονδύλια είναι είτε η κύρηξη πτώχευσης είτε η προσφορά νέας συμβασης εργασίας με δυσμενείς όρους. Μπορείς να δουλέψεις κάπου στα βαλκάνια τα επόμενα 4-5 χρόνια με μείωση του μισθού και το επόμενο έργο κατα πάσα πιθανότητα θα είναι στην κρήτη. Βέβαια έχεις και την επιλογή να μείνεις στο δρόμο ... Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και η εποχική εργασία ή μάλλον η παροχή υπηρεσιών με συμβάσεις αορίστου χρόνου είναι εδώ.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας οι οποίοι έφτασαν στο περιβόητο 4% αποτελούν ακόμη μια εξαπατηση της κοινης λογικής. Μονοπλευρη ανάπτυξη με απορρόφηση μέρους του προυπολογισμού στα ολυμπιακά εργα και την ασφάλεια. Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας: 40.000 στα τάγματα ασφαλείας και άλλοι πόσοι εποχικοί υπάλληλοι-εργάτες στα ολυμπιακά έργα. Οι πρώτοι μενουν στο σβέρκο μας, οι δεύτεροι μένουν στο δρόμο. Η δημιουργική λογιστική κατάφερε να εξομαλύνει τις αντιθέσεις και να προπαγανδίζει για τα οφέλη της προ-ολυμπιακης περιόδου. Μονοπλευρη ανάπτυξη σημαίνει ότι προκειμένου να γίνουν τα γήπεδα, να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο (κυρίως γύρω από την αθήνα), να «εξωραϊστουν» οι πλατείες, να τοποθετηθούν κάμερες και να προσληφθούν, εκπαιδευτουν και εξοπλιστουν τα σώματα ασφαλείας, η βιομηχανία και η αγροτια καταρρέει, οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις περικόπτονται, οι κοινωνικές παροχές εκμηδενίζονται, οι δημόσιοι χώροι εμπορευματοποιουνται, η έμμεση φορολογία ανθίζει, και τα κοινωνικά έργα παραμένουν ημιτελή. Οποιαδήποτε φωνή διαμαρτυρίας φυσικά καταστέλλεται.

Παραλληλα έχουν βάλει σκοπό να πετσώσουν χαφιέ μεσα μας. Οδηγιες των μπάτσων προς τους πολιτες παροτρυνουν να καταδοσουμε οτιδηποτε μοιαζει υποπτο κατατην διάρκεια των ολυμπιακών. Στην θέα ανθρώπων με περίεργα ρούχα, κινητικότητας τις βραδυνές ώρες, πιθανών συγκεντρώσεων με σκοπό την διεξαγωγή διαδηλώσεων, τα σώματα ασφαλείας θα πρέπει να ειδοποιούνται για να διατηρήσουν την τάξη. Μάλλον δεν είναι αρκετοί οι μπάτσοι, οι ασφαλίτες και οι ξένοι πράκτορες. Η επιθυμία του συστήματος για ένα μπάτσο ανά πιθανό ένοχο φαίνεται ξεκάθαρα. Και ένοχοι είμαστε όλοι. Ένοχοι στο έγκλημα της σκέψης. Αλήθεια μήπως είναι καιρός να ξεθάψουμε τον Όργουελ;

Απαντήστε σ\`αυτό το άρθρο

SPIP | squelette | | Πλάνο του site | Suivre la vie du site RSS 2.0